PORUČI ODMAH

Zašto K2D3?

Kako se grade kosti?

Efekti vitamina D i kalcijuma na sveukupno zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze su odavno potvrđeni: kalcijum je taj koji kostima daje čvrstinu i čini ih otpornim na prelome, a vitamin D omogućava apsorbciju kalcijuma iz creva i njegovo iskorišćavanje. Dugo se smatralo da je to dovoljno za pravilnu izgradnju, ali novija istraživanja govore upravo suprotno.
Nakon ulaska u krv, kalcijum dospeva do kostiju, ali da bi se i ugradio u kosti neophodan je vitamin K2. U nedostatku vitamina K2, kalcijum se ne ugrađuje u kosti, ma koliko ga uzimali. Umesto toga, kalcijum ide u meka tkiva kao što su zglobovi, bubrezi, dojke, krvni sudovi, itd. Posledica toga su dvostruke:

  • porozne kosti podložne prelomima, i
  • naslage kalcijuma koje remete funkciju zglobova i drugih tkiva

Kako vitamin K2 utiče na mineralizaciju kostiju?

Tek najnovija istraživanja su u potpunosti rasvetlila mehanizam izgradnje kostiju: protein zadužen za ugradnju kalcijuma u kost, tzv. osteokalcin, je taj koji otključava kosti za ulazak kalcijuma. Međutim, nakon sinteze, osteocalcin je neaktivan i tek u prisustvu vitamina K2 je aktivan i može vršiti svoju funkciju.

Drugim rečima, bez vitamina K2 kalcijum ostaje nedostupan našim kostima iako smo ga uneli dovoljno. Brojna klinička ispitivanja su to i potvrdila: vitamin K2 u potpunosti sprečava gubitak koštane mase, dok u nekim slučajevima čak i povećava koštanu masu kod osoba s osteoporozom.

Prikupljeni dokazi iz sedam japanskih ispitivanja pokazuju da suplementacija vitaminom K2 dovodi do smanjenja preloma kičmenih pršljenova od 60 procenata, kao i smanjenja preloma kuka i drugih nevertebralnih preloma od 8o procenata. Druge studije pokazale su i da dodatak vitamina K2 omogućava efikasniju upotrebu vitamina D i smanjuje učestalost osteoporoze i do 25 procenata.

Vitamin K2 štiti naše organe od štetnog dejstvo kalcijuma

Sada se sa sigurnošću zna da je prekomeran unos kalcijuma štetan za telo.

Najnovije istraživanje sprovedeno na 1.500 žena starijih od 55 godina nedvosmisleno je pokazalo da preparati kalcijuma koje žene uzimaju kao dodatak lečenju osteoporoze povećavaju rizik od nastanka miokarda za 50 posto. I to nije sve: dodati kalcijum taloži se u zglobovima i dovodi do okoštavanja, u bubrezima dovodi do stvaranja kamena, a taloženjem u dojkama dovodi do nepovratnog oštećenja tkiva, starenja i propadanja ćelija.

Ovde na scenu opet stupa vitamin K2, jer pored osteokalcina on aktivira i vaskularni GMP, protein koji sprečava taloženje kalcijuma u mekim tkivima. To objašnjava bolju strukturu i očuvanost hrskavice, kao i bolju funkciju zglobova kod osoba koje uzimaju dovoljno vitamina K2.

Ključna funkcija vitamina K2 je da “zgrabi” i ugradi kalcijum u kosti i u isto vreme “zaključa” meka tkiva i spreči ulazak kalcijuma. Znači, Vitamin K2 pomaže da se održi gustina kostiju istovremeno štiteći opsnih naslaga kalcijuma.

Vitamin K2 i vitamin D3 su moćan nutritivni duo za jake i zdrave kosti

Ova dva nutrijenta su kao delovi slagalice,tj. mehanizam koji ne funkcioniše kada neki od elemenata nedostaje. K2 i D3 imaju sinergistični efekat i postižu maksimalan efekta samo kada se uzimaju zajedno. Dakle, korišćenjem vitamina K2 i D3 dovoljna količina kalcijuma dospeva u krv i pravilno se usmerava pomažući nam da imamo čvrste kosti i vitalne zglobove.

Najnovije istraživanje sprovedeno na 1.500 žena starijih od 55 godina nedvosmisleno je pokazalo da preparati kalcijuma koje žene uzimaju kao dodatak lečenju osteoporoze povećavaju rizik od nastanka miokarda za 50 posto. I to nije sve: dodati kalcijum taloži se u zglobovima i dovodi do okoštavanja, u bubrezima dovodi do stvaranja kamena, a taloženjem u dojkama dovodi do nepovratnog oštećenja tkiva, starenja i propadanja ćelija.

Kombinovanjem vitamina K2 i vitamina D3, koji deluju u sinergiji, ukupan rezultat može biti daleko superiorniji nego njihova pojedinačna upotreba.

Kliničke studije su pokazale da je suplementacija preparatom K2D3 efikasnija u sprečavanju gubitka koštane mase, nego pojedinačno uzimanje bilo kog od ova dva vitamina.

Preparat K2D3 je proizveden od najkvalitetnijih sirovina najvišeg stepena čistoće.

Preparat K2D3 sadrži MK-7, superiornu formu vitamina K2 sa najvećom iskoristljivošću u organizmu. Ova forma vitamina K2 se u krvi zadržava 8 do 10 puta duže od drugih oblika vitamina K2. Na taj način, K2D3 obezbeđuje telu optimalnu količinu vitamina K2 i pogodan je za doziranje jednom dnevno. Smatra se da je ovakva primena efikasnija i komfornija.

Preparat K2D3 izrađuje se u skladu sa najvišim proizvodnim standardima.