PORUČI ODMAH

Zdravlje kostiju kod dece

Briga o zdravlju kostiju je važna u svakom periodu života. Međutim, kako se 95 posto koštanog sistema izgradi do 20. godine, ono što se do ovog perioda ostvari pratiće nas i kasnije u toku života i sprečavati prelome.
Z

O kostima možemo razmišljati kao o bankovnom računu: u detinjstvu pravimo ‘depozite’ koje kasnije ‘trošimo’ sa računa koštanog tkiva. Tokom detinjstva i rane mladosti, mnogo više koštanog tkiva se izgrađuje, nego što se troši. Pravljenje ‘koštane banke’, je vrlo slično štednji za obrazovanje: što više sklonimo sa strane dok smo mladi, duže će nam trajati kad odrastemo.

Z

To znači da su detinjstvo i rana adolescencija najvažniji period kada deca treba da ‘investiraju’ u zdravlje svojih kostiju. U periodu intenzivnog rasta, dečije kosti su najosetljiviije na nedostatak esencijalnih nutrijenata kao što su vitamini K2 i D3, supstance neophodne za razvoj kostiju, stručnjaci obavezno preporučuju dodatni unos.

Razvoj kostiju u djetinjstvu

Za većinu ljudi, koštana masa dostiže svoj maksimum gustine i snage u dvadesetim godinama života. Najveća brzina izgradnje postiže se između 12. i 14. godine.

Procenjuje se da povećanje od samo 10 posto koštane mase u ovom periodu može smanjiti rizik od osteoporoze i fraktura u zrelom dobu i do 50 posto.

Vitamin D3 omogućava preuzimanje kalcijuma iz hrane i na taj način doprinosi izgradnji kostiju. Istovremeno, vitamin D3 aktivira ćelije koje grade kost i podstiče ih da prozvode protein koji je odgovoran za ugradnju kalcijuma u kosti (osteokalcin). Ovaj protein ima mnogo potencijalnih zdravstvenih benefita. Međutim, bez vitamina K2 ovi benefiti se neće ostvariti.

Vitamin K2 aktivira osteokalcin, protein koji ugrađuje kalcijum u kost. U suprotnom, bez vitamina K2, osteokalcin ostaje neaktivan, pa ne može da veže kalcijum za kost.Bez pomoći vitamina K2, kalcijum koji vitamin D3 tako efikasno uzima može zapravo raditi protiv naše dece, ugrađujući se u njihove arterije, meka tkiva i zglobove. Dakle, vitamin D3 zapravo stvara potrebu za vitaminom K2.

Prosečan unos vitamina K2 putem ishrane značajno je opao tokom poslednjih 50 godina. Današnji unos je nedovoljan za optimalan razvoj i održavanje kostiju. Ishrana bogata prerađenom hranom, manjak povrća i generalno manjak hrane prirodno bogate vitaminima K2, dovele su do nedovoljnog unosa ovog vitamina. Zbog toga stručnjaci u ovoj oblasti preporučuju suplementaciju.

Kombinacija vitamina K2 i vitamina D3 dokazano poboljšava mineralnu gustinu kostiju, sprečava prelome i osteoporozu u kasnijem dobu. Preparat K2D3 ostvaruje udruženo delovanje na pravilan razvoj kostiju i zuba, podstiče izgradnju koštanog tkiva omogućavajući osteokalcinu da povuče kalcijum iz krvi i ugradi ga u kosti.

Prelomi kod dece

Razne aktivnosti koje deca svakodnevno upražnjavaju poput trčanja, skakanja, vožnje rolera, bicikla, skejta donose puno radosti, ali isto tako mogu da zadaju veliku glavobolju roditeljima jer iz tih sitnih radosti najčešče nastaju razne povrede ruku i nogu

U zapadnim zemljama poslednjih godina detaljno se proučava veza između ishrane dece i zdravlja kostiju.

Prelomi su najčešći u pubertetu, i imaju učestalost koja je slična kao kod žena u menopauzi. Ovako česti prelomi su najverovatnije povezani sa činjenicom da povećanje koštanog sadržaja dolazi tek godinu-dve nakon perioda najvećeg rasta u visinu.

Nakon preloma veoma često dolazi do pomeranja slomljenih delova kosti, jer se deca ne pridržavaju saveta lekara. Deca nemaju kritičan stav prema sebi, odnosno prema okolini, i ne shvataju ozbiljnost problema. Ne mogu ni svi roditelji da se na adekvatan način izbore sa svojom decom – pa zato oporavak posle preloma često traje mnogo duže nego što kosti treba da zaraste

Deca nakon jednog preloma imaju povećan rizik od novog preloma i manju gustinu koštane mase i preuzimanje kalcijuma, nego njihovi vršnjaci. Ovi nalazi pokazuju da kod neke dece postoji skolonost prelomima koja ima veze sa ishranom i drugim spoljašnjim faktorima.

Adekvatan unos vitamina K2 i D3 je neophodan da podrži intenzivno zarastanje kosti. Preparat K2D3 junior podstiče i ubrzava obnavljanje koštanog tkiva, jer omogućava proteinu osteokalcinu da povuče kalcijum iz krvi i ugradi ga u kosti. Na taj način se spriječavaju dalje komplikacije prijeloma, a djeca se brže vraćaju svakodnevnim aktivnostima. Nakon toga, redovna primjena preparata K2D3 junior smanjuje aktivnost ćelija koje razgrađuju kost i nastavlja da štiti kosti od ponovnih prijeloma.

Druga oboljenja i lekovi

Razna oboljenja i lekovi mogu imati izuzetno negativan uticaj na kosti. Tako npr. bolesti creva, poremećaji u ishrani bilo nedovoljna ishrana, anoreksija ili gojaznost, dijabetes, isl. mogu dovesti kod dece do smanjene gustine kostiju. Ovo su takozvane “prazne kosti” koje su jako krte i podložne prelomima.

Deca koja su na dužem lečenju u bolnici ili su prinuđeni na mirovanje kod kuće, takođe imaju povećan rizik od nedovoljne mirneralizacije kostiju i preloma.

Mnogi lekovi takođe mogu imati negativan uticaj na mineralnu gustinu kostiju.

Kortikosteroidi koji se koriste u terapiji različitih bolesti kao što su neke autoimmune bolesti, astma i druge, negativno utiču na razvoj ćelija koje izgrađuju kost. Neki lekovi koji se koriste za lečenje epilepsije takođe dugotrajno sprečavaju pravilnu izgradnju kosti.

U periodu intenzivnog rasta, dečije kosti su najosetljiviije na nedostatak esencijalnih nutrijenata. Ako dete uz to ima i neke hronične bolesti ili dugotrajnu terapiju, sve ovo je veliki negativan uticaj na zdravlje kostiju. U ovim stanjima neophodno je obezbediti dovoljno esencijalnih nutrijenata koji će smanjiti štetne uticaje. Kod dece koja uzimaju kortikosteroide i antiepileptike, boluju od dijabetesa, poremećaja u ishrani ili su na dugotrajnoj hospitalizaciji, preporučuje se preparat K2D3 u cilju poboljšanja mineralizacije i jačine kostiju.